‘Weinig mensen weten wat duurzame bloemen zijn’

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook op het gebied van bloemen. De consument kan kiezen voor bloemisten met het Barometer Duurzame Bloemist keurmerk of het Green Florist label. Toch weten maar weinig mensen wat duurzame bloemen zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van Topbloemen.nl onder ruim vijfhonderd Nederlanders. Pas nadat duidelijk werd wat duurzame bloemen zijn, gaf een meerderheid van de ondervraagden aan in de toekomst zeker duurzame boeketten te willen kopen. Maar liefst 91 procent van de bloemenkopers is daarbij bereid om extra te betalen voor duurzame bloemen. Zo’n 90 procent gaf aan regelmatig duurzame producten te kopen, maar zo’n 62 procent kocht nooit duurzame boeketten.

Met Green Florist wil Topbloemen.nl voorzien in de groeiende vraag naar duurzame boeketten. Topbloemen-directeur Edwin van Arkel zegt: “Het is het enige keurmerk wat de duurzaamheid van samengestelde boeketten in de bloemensector traceerbaar maakt. Bij Topbloemen.nl zijn er diverse boeketten die dit label hebben.”

De duurzaamheid van de samengestelde boeketten van Topbloemen is naar eigen zeggen aantoonbaar gemaakt aan de hand van een MPS-A certificering. Indien het boeket voor minimaal 80 procent uit MPS-A(+), EKO en GLOBALG.A.P. bloemen of snijgroen bestaat, voldoet het boeket aan de criteria. De voorloper van dit label, Fair Flowers Fair Plants (FFP), was echter slechts traceerbaar tot aan de kweker.

Traceerbaarheid

Bij navraag, hoe de bloemen en het snijgroen in de boeketten worden getraceerd bij Topbloemen, laat de woordvoerder weten: "De 80 procent bloemen en snijgroen in een Green Florist boeket is te weerleiden via de inkoopfactuur van de bloemist. Bij de audit is een bloemist verplicht om een boeket te maken en te zorgen dat hier 80 procent inzit. Om te controleren dat dit ook echt zo is, vraagt men de inkoopfactuur erbij te pakken. Hierop zal duidelijk vermeld staan of de gebruikte bloemen ook echt MPS-A(+), EKO of GLOBALG.A.P. betreffen. Dit wordt nagerekend door de auditeur."

Barometer en Green Florist

Op het gebied van verduurzaming loopt het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist van SMK (Stichting Milieukeur) voorop, sinds de oprichting in 2009. Begin 2020 hadden bijna 140 bloemisten het Barometer-certificaat met het niveau brons, zilver of goud

Green Florist is in 2019 in de markt is gezet door Topbloemen in navolging op het keurmerk FFP. Driehonderd bloemisten van Topbloemen.nl leverden FFP, totdat het keurmerk per 1 januari 2018 ter ziele ging. Voor Topbloemen een mokerslag, aangezien de organisatie hiermee de landelijke dekking voor duurzame bloemen verloor

Omstreden

Bij de oprichting van Green Florist kwam het label direct ter discussie te staan. Het beleid bleek een exacte kopie van de criteria opgesteld door SMK voor de Barometer Duurzame Bloemist, waardoor het Green Florist certificatieschema op aandringen van SMK enige tijd werd ingetrokken. De controlerende instantie van Green Florist is ook niet volledig onafhankelijk. De audit vindt plaats door MPS-ECAS, een certificeringsorganisatie die is gelieerd aan MPS.

Door Yildiz Celie