Barometer Duurzame Bloemist gaat internationaal

Het Barometer-keurmerk krijgt een internationale variant. Op verzoek van de internationale organisatie van nationale bloemistenorganisaties Florint introduceert SMK: ‘Sustainable Florist’. Hiermee is de Barometer in het buitenland beschikbaar voor bloemisten. 

De verwachting is naam en het logo van de Barometer Duurzame Bloemist komt te vervallen. Dit publiceerde het Barometer-platform. De naam wordt dan vervangen door Sustainable Florist. De huidige keurmerkhouders kunnen vanaf 1 januari 2021 het nieuwe logo toepassen.

“De internationale bloemistenlandenorganisaties kunnen vanaf heden in ieder land de criteria van Sustainable Florist naar hun leden communiceren en toepassen”, stellen SMK en Florint. Florint, waaronder de Nederlandse VBW valt, stemde in met deze wereldwijde duurzaamheidsstandaard tijdens de algemene ledenvergadering. Het SMK College van Deskundigen agro/food Plantaardig besloot ook positief.

Criteria

De criteria voor Sustainable Florist zijn volledig gebaseerd op het bestaande Nederlandse certificatieschema, ontwikkeld en beheerd door SMK. Gecertificeerde bloemisten worden jaarlijks gecontroleerd op hun duurzamere bedrijfsvoering en hun inkoop van een duurzaam assortiment bloemen en planten. Daarnaast moeten bloemisten voldoen aan afvalscheiding en duurzamere verpakkingen, gebruik van duurzame energie en energiebesparing, milieuvriendelijke schoonmaak, duurzamer transport en bezorging en goede zorg voor medewerkers. 

Het keurmerk heeft drie niveau’s: brons, zilver en goud. Bij periodieke herzieningen is het steeds de ambitie om verder te verduurzamen. In Nederland zijn er op dit moment bijna 150 bloemisten gecertificeerd.