Barometer Duurzame Bloemisten

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijke en officiële certificering waarmee de bloemist aantoont dat het assortiment bloemen en planten én de bedrijfsvoering in de winkel duurzamer zijn. De Barometer is eigendom van SMK, en wordt door deze stichting beheerd.

Bloemisten die gecertificeerd duurzaam zijn via de Barometer Duurzame Bloemist, worden zogezegd langs een groene meetlat gelegd. Op basis van een percentage duurzaam ingekochte bloemen en planten en te behalen punten wordt bepaald welk niveau de bloemist heeft. Heeft de bloemisterij daarmee het bronzen, zilveren of gouden niveau? 

Vind een Barometer Duurzame Bloemist in Nederland

Verantwoord

De Barometer gecertificeerde bloemist koopt op verantwoordere wijze bloemen en planten in. De bloemist let bij de groothandel of veiling op, dat hij/zij bloemen en planten koopt met de keurmerken MPS-A, On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur), Biologisch/EKO, in omschakeling naar biologisch, Max Havelaar/Fair Trade, Kenya Flower Council Silver + Gold Standard, EHPEA Silver + Gold Level en Florverde Sustainable Flowers.

Dit zijn verschillende duurzame keurmerken, waarbij de maatregelen voor medewerkers en de maatschappij aantoonbaar zijn. Al deze normen vallen onder de Barometer Duurzame Bloemist. Voor de duurzamere inkoop van bloemen en planten gelden per niveau minimale inkooppercentages.