Biologische / EKO bloemen

Alleen bloemen die aan de strenge Europese wettelijke eisen voor biologische teelt voldoen, mogen 'biologisch' heten. De biologische bloemen en planten worden gekweekt met toegestane natuurlijke meststoffen en biologische gewasbeschermingsmiddelen. Dit ter bescherming van mens, dier en milieu. 

Op biologische bloemen staat het Europese keurmerk voor biologische landbouw. Het Europese label is verplicht voor producten uit Europa. Biologische bloemen kunnen ook het EKO label hebben. De principes van EKO gaan verder dan de Europese eisen. Voor biologische sierteelt en snijbloemen is verder geen aparte biologische regelgeving, omdat deze valt onder de teelt van gewassen. 

Ieder biologisch bedrijf wordt in opdracht van de overheid gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. In Nederland is dat Skal Biocontrole. De controle-organisatie ziet er streng op toe dat het bedrijf zich aan de eisen houdt.

Bloemisten die ieder kwartaal aantoonbaar EKO/Biologisch inkopen, krijgen een extra punt binnen de Barometer certificering!

Seizoensgebonden

Voor het inkopen van biologische bloemen is de bloemist in Nederland vrij seizoensgebonden. Toch is dit een betere keuze omdat bloemen uit Nederland relatief weinig brandstof vergen voor transport in vergelijking met biologische bloemen uit het buitenland. Denk aan de amarillus, tulpen en veel seizoen- en zomerbloemen zoals de pioenroos, zonnebloemen, carthamus, acconitum enzovoort.

In Nederland is er productie op kleine schaal van biologische snijbloemen en bloembollen. Siergewassen die onder andere biologisch geteeld worden zijn gerbera, lisianthus, cactus en verder vet- en perkplanten. De gerbera is volgens Milieu Centraal overigens de minst klimaatbelastende bloem, gelet op de bestrijdingsmiddelen. 

Helaas is het voor veel bloemisten wel lastig EKO/Biologische bloemen in te kopen, omdat hun inkoopkanalen het niet kunnen krijgen of het niet willen leveren! Een alternatief zijn bloemen gecertificeerd via MPS-A(+) of On the way to Planetproof (Milieukeur). Vraag aan uw bloemist welke bloemen hij/zij biologisch inkoopt.

Bekijk de overige keurmerken