Biologische / EKO bloemen

Alleen bloemen die aan de strenge Europese wettelijke eisen voor biologische teelt voldoen, mogen 'biologisch' heten en dragen het EKO-keurmerk. De biologische bloemen en planten worden gekweekt met toegestane natuurlijke meststoffen en biologische gewasbeschermingsmiddelen. Dit ter bescherming van mens, dier en milieu. 

Op biologische bloemen staat behalve het EKO-keurmerk ook het Europese keurmerk voor biologische landbouw. EKO is een betrouwbaar keurmerk door de geaccrediteerde controle in opdracht van de overheid. Ieder biologisch bedrijf wordt gecontroleerd door Skal. Deze controle-organisatie ziet er streng op toe dat het bedrijf zich aan de EKO-eisen houdt. Voor biologische sierteelt en snijbloemen is geen aparte biologische regelgeving, omdat deze valt onder de teelt van gewassen

Bloemisten die ieder kwartaal aantoonbaar EKO / Biologisch inkopen, krijgen een extra punt binnen de Barometer certificering!

Seizoensgebonden

Voor het inkopen van biologische bloemen is de bloemist in Nederland echter vrij seizoensgebonden. Toch is dit een betere keuze omdat bloemen uit Nederland relatief weinig brandstof vergen voor transport in vergelijking met biologische bloemen uit het buitenland. Denk aan de amarillus, tulpen en veel seizoen- en zomerbloemen zoals de pioenroos, zonnebloemen, carthamus, acconitum enzovoort. 

In Nederland is er productie op kleine schaal van biologische snijbloemen en bloembollen. Siergewassen die onder andere biologisch geteeld worden zijn gerbera, lisianthus, cactus en verder vet- en perkplanten. De gerbera is volgens Milieu Centraal overigens ook de minst klimaatbelastende bloem, gelet op de bestrijdingsmiddelen. 

Helaas is het voor veel bloemisten wel lastig EKO bloemen in te kopen, omdat hun inkoopkanalen het niet kunnen krijgen of het niet willen leveren! Een alternatief zijn bloemen gecertificeerd via MPS-A of Milieukeur. Vraag aan uw bloemist welke bloemen hij/zij EKO inkoopt.