Burgemeester van Helmond reikt duurzame certificering uit aan bloembinderij Atelier Blomane

De Helmondse bloemenwinkel Atelier Blomane draagt voortaan een duurzaam predicaat. Ondernemer en bloemist Sabrina Koppenens behaalde de gouden en tegelijk hoogste status van de Barometer Duurzame Bloemist. Uit handen van de burgemeester van Helmond, Elly Blanksma-van den Heuvel heeft Sabrina op dinsdag 19 november het Barometer-certificaat mogen ontvangen.

De certificering biedt de garantie dat Sabrina duurzaam onderneemt en een veel duurzamer assortiment heeft. Van de bloemen en planten heeft gemiddeld 65 procent een onafhankelijk keurmerk, zoals MPS-A(+), PlanetProof, Biologisch/EKO of Fairtrade/Max Havelaar. Het minimale vereiste percentage voor de gouden status is 50 procent.

Aanpak

"Ik vind het erg belangrijk dat de producten die ik gebruik op de juiste manier worden gekweekt en verwerkt, daarom koop ik zoveel mogelijk bloemen en planten in die het MPS-A en A+ keurmerk hebben", zegt Sabrina die een hart voor de ongerepte natuur heeft. Geverfde bloemen of bloemen met glitters zijn uit den boze. Een mooi detail binnen de inkoop vindt ze de Fairtrade bloemenvoeding en biologische oase die beter afbreekbaar is." Verder heeft de ondernemer onder meer LED-verlichting, een groene stroomleverancier en een zuinigere bezorgauto. Daarnaast wordt aan afvalscheiding gedaan. 

Als specialist vond Sabrina dat ze niet achter kon blijven. "Ik weet dat een aantal bedrijven duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, maar ook consumenten vragen ernaar. Dit maakt je als ondernemer toch bewuster. En zo ben ik om me heen gaan kijken, naar wat er mogelijk was", zegt Sabrina die haar winkel twee jaar geleden opende en bezorgt in Helmond en omgeving. 

Op waarde schatten

De bloemist wil daarbij graag uit de wereld helpen dat duurzame producten veel geld kosten. "Duurzaamheid hoeft niet per se duur te zijn. Het verschil is dat de bloemen en planten op de juiste manier worden geteeld, met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen." Maar dat ook aan de arbeidsomstandigheden wordt gedacht en eerlijke lonen worden betaald als het bijvoorbeeld over rozen gaat uit Kenia of Ethiopië.

Het feit dat Sabrina zich richt op het midden- en hoogsegment wil bovendien niet zeggen dat mensen niet voor iets kleins terechtkunnen. "We hebben voor iedere klant een passend boeket en nog duurzamer ook. Je koopt tenslotte bij de specialist. Dan moet het op zijn minst duurzaam verantwoord zijn."