Drie nieuwe sociale en milieu keurmerken voor bloemisten

Bloemisten van de Barometer hebben meer keuze bij het inkopen van gecertificeerd duurzame bloemen. Drie keurmerken zijn sinds enige tijd toegevoegd aan het Barometer pakket. Mijnduurzamebloemist.nl legt uit om welke keurmerken het gaat en waar je deze kunt inkopen.

Het gaat om drie internationale labels voor met name rozen, zomerbloemen en anjers. Ze zijn te herkennen aan de certificeringen EHPEA Silver Level, Kenya Flower Council Silver Standard en Florverde® Sustainable Flowers. 

Met name de retail koopt bloemen met deze labels in, volgens Stichting Milieukeur (SMK). "De labels bieden een borg op wettelijk niveau voor milieu en een borg op sociale aspecten. Ze zouden gezien kunnen worden als een vervanging voor het FFP (Fair Flowers Fair Plants) label." Per 2018 kwam het FFP-label te vervallen

Bloemisten die zijn gecertificeerd voor de Barometer zijn verplicht om voor een bepaald percentage gecertificeerd duurzame bloemen te kopen met de labels MPS-A(+), Milieukeur (PlanetProof), Max Havelaar/Fairtrade en Biologisch/EKO.

De nieuwe labels die tevens ingekocht mogen worden:

FloraHolland geeft aan dat de labels bij aanvoer op de veiling zichtbaar moeten zijn op de klok. Bloemisten kunnen naar de keurmerken vragen bij de partijen waar zij inkopen. Om mee te laten tellen voor de Barometer is het belangrijk dat het keurmerk op de inkoopfactuur staat vermeld.

De keurmerken zijn aan deze logo's te herkennen: