Duurzaamheidsbeleid bloemen (verzend)organisaties

In de bloemisterij wordt samengewerkt met verschillende (verzend)organisaties. Boeketten worden onder andere hierdoor in heel Nederland en zelfs over de hele wereld verspreid. Om zoveel mogelijk transparantie te bieden, brengen wij in kaart wat het duurzaamheidsbeleid van de verschillende organisaties is.
 

Dankzij een netwerk van professionele, vakbekwame bloemisten helpt Euroflorist klanten over de hele wereld hun vrienden, familie, collega’s en geliefden blij te maken, aandacht te schenken en te herdenken. De organisatie is actief in twaalf landen en heeft ruim 9000 bloemisten die samen de levering van meer dan 1,8 miljoen boeketten per jaar mogelijk maken.

Binnen het netwerk waren 185 Nederlandse bloemisten aangesloten bij Fair Flowers Fair Plants (FFP) en omstreeks 2015 hadden vijf bloemisten het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Per 1 januari 2018 is het FFP-label echter van de markt gehaald. FFP-bloemisten konden FFP-boeketten samenstellen (met minimaal 80 procent duurzame bloemen en snijgroen) en de Barometer gecertificeerde bloemisten garanderen een percentage duurzame inkoop, afhankelijk van het niveau brons, zilver of goud. Daarnaast worden hoge eisen gesteld op het gebied van het milieu, personeel, veiligheid en hygiëne. Euroflorist vindt het namelijk belangrijk dat klanten bij hen terecht kunnen voor handgemaakte, eerlijke boeketten.

Euroflorist Nederland BV
020 - 7028100
info@euroflorist.nl
www.euroflorist.nl
 

Sinds 1921 is Fleurop Interflora Nederland gespecialiseerd in het verzenden van bloemen, nationaal en internationaal. In Nederland zijn zo'n 1.150 bloemisten aangesloten bij Fleurop. Wereldwijd zijn dat er 40.000 verdeeld over ruim 140 landen.

Fleurop ondersteunt en stimuleert aangesloten leden waar het gaat om duurzaamheid. In dit kader is in samenwerking met SMK (beheerder van diverse certificatieschema’s waaronder de Barometer Duurzame Bloemist) de Barometer-tool geïntroduceerd. De tool maakt bloemisten snel duidelijk waar zij staan en op welke punten zij hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen om in aanmerking te komen voor het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Per 2017 zijn ruim dertig Fleurop bloemisten gecertificeerd.

Fleurop is een van de stakeholders in de begeleidingscommissie voor de herziening van het certificatieschema Barometer Duurzame Bloemist 2015 samen met Business Bloemisten, Duurzame Bloemisten Groep, FloraNL, Fleurop en VBW.

Fleurop Interflora Nederland BV
0900 - 15 01
info@fleurop.nl 
www.fleurop.nl
 

Als landelijke organisatie van samenwerkende bloemisten heeft FloraNL een sterk duurzaamheidsbeleid. De bloemisten die zich commiteren aan deze organisatie hebben minimaal de intentie zich duurzaam te certificeren volgens de Barometer Duurzame Bloemist. Ook ondersteunt de organisatie de bloemisten door maximale begeleiding. 

Maximale begeleiding houdt in dat de deelnemende bloemisten letterlijk worden geholpen op hun weg naar de duurzaamheidscertificering door onder andere het opzetten en het verzorgen van de administratie, door drempels te beperken of proberen te verwijderen voor de bloemist. Ook zorgt FloraNL voor goede communicatiemiddelen om de gecertificeerde bloemist te promoten, zoals het opzetten en beheren van deze website.

Het doel van FloraNL is een landelijk netwerk van gecertificeerd duurzame bloemisten neer te zetten en te begeleiden. De drie pijlers van de bloemistenorganisatie zijn samenwerken, duurzaamheid en innovatie. Door samen te werken zorgt dit naast optimalisatie ook voor een beter rendement.

FloraNL
085 489 17 73
info@floranl.nl
www.floranl.nl
 

Topbloemen is een verzendorganisatie met een eigen netwerk van ruim 500 aangesloten bloemisten. Hiervan zijn er 300 geselecteerd om Premium bloemist te worden. Een van de voorwaarden om Premium bloemist te zijn, was deelname aan Fair Flowers Fair Plants. Per 1 januari 2018 is het FFP-label echter van de markt gehaald, waardoor Topbloemen geen landelijke dekking meer heeft voor het verkopen van FFP-boeketten.

Van 2015 tot 2018 had Fair Flowers Fair Plants een landelijke dekking met FFP in Nederland. Aangesloten bloemisten werden geacht producten met het label van Fair Flowers Fair Plants zichtbaar aan te bieden. FFP bloemen en planten werden onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd en voldoen aan de MPS-A milieu-eisen.

Topgeschenken Nederland BV
088 - 110 8000
info@topbloemen.nl
www.topbloemen.nl
 

Overige organisaties:

De bloemisten aangesloten bij de coöperatie Duurzame Bloemisten Groep (DBG) hebben een vooruitstrevende visie en aanpak op het gebied van mens, dier en milieu. Voorwaarde van lidmaatschap is dat de leden (bloemisten), indien zij nog niet in het bezit zijn van het certificaat Barometer Duurzame Bloemist, zij binnen een jaar aan de criteria voldoen. Het gaat hierbij om een bedrijfscertificering. In Nederland het hoogst haalbare keurmerk binnen de branche. 

Bloemisten verduurzamen hun bedrijfsvoering en de inkoop van bloemen en planten. Door gerichte in- en verkoop van duurzaam geteelde bloemen, helpen zij de volledige bloemensector te verduurzamen. De intentie van de overheid om voor 100 procent, en de semi-overheid 70 procent, duurzaam in te kopen, draagt hieraan in belangrijke mate bij.  

De Duurzame Bloemisten Groep noemt zichzelf geen verzendorganisatie, omdat bloemisten onderling geen orders aan elkaar kunnen doorsturen.

Duurzame Bloemisten Groep
070-240 02 00
info@duurzamebloemisten.nl
www.duurzamebloemisten.nl