Eerlijke Bloemengids

De Eerlijke Bloemengids* van de campagne Power of the Fair Trade Flower is in mei 2015 gelanceerd. In deze gids vind je winkels die bloemen verkopen, die aan bepaalde milieu-eisen voldoen en arbeidsomstandigheden verbeteren voor vrouwen in met name Afrika. Ook worden deze bloemen zichtbaar aangeboden. Hivos streeft naar een situatie waarin álle bloemen eerlijk en duurzaam worden geproduceerd.

Met deze campagne wil Hivos de situatie van vrouwen in de bloemenindustrie verbeteren door het aanbod van deze bloemen op de Nederlandse markt te vergroten en beter zichtbaar te maken in winkels sinds 2012. Jaarlijks worden miljarden bloemen vanuit Afrika naar ons land verscheept. Bloemen die door vrouwen worden gekweekt en geplukt. Uit verschillende onderzoeken door lokale organisaties blijken de arbeidsomstandigheden van deze vrouwen vaak slecht te zijn.

In de Afrikaanse landen waar de bloemen geteeld worden werkt Hivos samen met lokale organisaties aan betere werkomstandigheden voor vrouwen. Zo worden trainingen gegeven in bloemenkwekerijen, krijgen vrouwen juridische ondersteuning bij conflicten en pleiten lobbyisten voor betere arbeidswetgeving. Binnen het Floriculture Sustainability Initiative zit Hivos aan tafel met kwekers, brancheorganisaties, handelaren, maatschappelijke en certificeringsorganisaties om het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bloemensector te bevorderen.

*De informatie in deze gids is door verkooppunten aangeleverd op basis van een enquête en is niet door Hivos gecontroleerd. Consumenten kunnen aangeven wanneer zij bij een verkooppunt geen zichtbaar aanbod van eerlijk, duurzaam en/of biologisch gecertificeerde bloemen kunnen vinden. Hivos neemt dan contact op met het verkooppunt om dit te verifiëren.