Eerste gecertificeerde bloemist in Den Haag

Den Haag is een bedrijfsbloemist met een duurzame status rijker. Afgelopen zomer haalde Bloemenland, een bloemenspeciaalzaak gevestigd aan de Elandstraat 192, de certificering Barometer Duurzame Bloemist niveau Brons. In oktober kreeg Bloemenland echter concurrentie. Bloemisterij Alpina haalde het Gouden certificaat voor haar twee vestigingen in Den Haag. 

Het certificaat Barometer Duurzame Bloemist prijkt doelbewust op de deur van de winkel. "Ook klanten vragen of bloemen en planten duurzaam zijn", aldus Edwin van de Garde. Een jaar is Van de Garde bezig geweest om zijn bloemenspeciaalzaak duurzaam te certificeren.

Bloemisterij Alpina presteerde het echter om in drie maanden het certificaat te halen. In samenwerking met SMK ontwikkelde Fleurop een tool. "Door het invullen van de tool ontdekten we dat we al duurzamer werkten dan gedacht. Ons team zag het meteen als uitdaging om de punten op de i te zetten", aldus aankomend eigenaresse Diane Born-Versluis.

SMK en Fleurop

SMK (Stichting Milieukeur) streeft naar verduurzaming van verschillende branches en beheert de certificaticering, waaronder ook die van de Barometer Duurzame Bloemist. Jeroen de Zwart, algemeen directeur van Fleurop: “Elf Fleurop bloemisten in Nederland zijn dan ook al gecertificeerd, maar wij willen bloemisten stimuleren en ondersteunen waar het gaat om duurzaamheid. De tool die we samenwerking met SMK opzetten, maakt de bloemisten snel duidelijk waar zij staan en op welke punten zijn hun bedrijfsvoering kunnen verduurzamen om in aanmerking te komen voor certificering.” 

Proces FloraNL

Het proces van verduurzamen bij Bloemenland is door samenwerking met de landelijke organisatie FloraNL op gang gekomen. De organisatie heeft het proces vergemakkelijkt, waardoor Bloemenland binnen een jaar de status Barometer Duurzaam Bloemist heeft gekregen. De zakelijke markt profiteert ook van deze samenwerking.

Kenmerkend is de efficiëntiestroom die Bloemenland samen met FloraNL heeft mogelijk gemaakt. Facturen zijn niet alleen digitaal, waardoor papierstromen worden teruggedrongen. In een bestelsysteem kunnen bedrijven in een paar stappen voorkeuren aangegeven. Een professionaliseringsslag waarvan elk bedrijf profiteert, omdat papier- en tijdsbesparing nu eenmaal geld zijn.