Fiori Bloemen prijkt met predicaat duurzaam bloemist

De Leidsche winkel Fiori Bloemen draagt voortaan het zilveren certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaresse Petri Rijsdijk is blij met het behaalde predicaat. 'Ik was altijd al met duurzaamheid bezig, maar nu staat het na enige tijd eindelijk zwart op wit.'

"Ik lette altijd al op welke bloemen en planten ik inkocht en ook afval scheiden was al iets vanzelfsprekends, maar nu heb ik in de zaak ook volledig LED-verlichting", zegt Petri met een winkel  van 85 m2 in een oud en gezellig pandje uit 1630 in het hartje centrum van Leiden. "Ook zit ik nu bij Greenchoice. Het is toch fijn als je een windmolen van hun ziet staan. Dan heb ik toch het gevoel dat ik goed bezig ben."

Het behalen van het certificaat is wel een stok achter de deur geweest voor Petri, die is aangesloten bij bloemistencollectief FloraNL. "Het is een eis van de organisatie dat je de duurzame certificering haalt, dan ben je opgegeven moment aan de beurt." Verder vindt de bloemist de samenwerking met andere bloemisten die aangesloten zijn bij FloraNL van meerwaarde. Tevens biedt de organisatie een geweldig facturatiesysteem om bloemisten en bedrijven te ontzorgen, aldus Petri. 

De bloemiste is daarnaast aangesloten bij de Duurzame Bloemisten Groep om zo aanspraak te kunnen maken op bloemwerk voor duurzame aanbestedingen. "Ik wilde al heel lang certificeren, maar ik schoof het altijd een beetje voor mij uit. Het is best bewerkelijk om te certificeren", vindt ze. "Alles wordt vastgelegd. Wat je inkoopt, hoe vaak je werkoverleg doet, het water- en elektriciteitsverbruik."

'Voor ieder weldenkend mens moet het vanzelfsprekend zijn'

De bloemiste vindt het wel tegenstrijdig dat voor een dergelijk predicaat betaald moet worden. De vraag waarom Fiori duurzaamheid belangrijk vindt, is dan ook overbodig. "Er wordt zoveel gerotzooid. Voor ieder weldenkend mens zou het vanzelfsprekend moeten zijn. Zeker als je met een groen product bezig bent." In het verleden zag ze dan ook problemen op de werkvloer. Een personeelslid kreeg enorm uitslag door de bestrijdingsmiddelen op de bloemen. Vooral chrysanten stonden bol van de pesticide." Hoewel het verbeterd is, is het nog lang niet genoeg, stelt Petri.

Ook de misstanden bij bloemen uit bijvoorbeeld Afrika, zijn vaak verschrikkelijk. De keuze voor onder meer de sociale- en milieukeurmerken MPS-A(+), EKO/Biologisch en Fair Trade/Max Havelaar zijn dan ook een vereiste bij de Barometer. Petri benadrukt dan ook het sociale aspect binnen de certificering. "Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) gaat ook over waardering naar je personeel toe. Ik ben heel dankbaar dat ze er zijn en dat laat ik dan ook blijken."