Milieukeur

Milieukeur gecertificeerde producten, processen of diensten zijn aantoonbaar milieuvriendelijker dan andere. Bloemisten met de status Goud van de Barometer Duurzame Bloemist mogen het Milieukeur keurmerk dragen.

Dit betekent dat een bloemist zijn/haar bloemen en planten voor minimaal vijftig procent duurzaam inkoopt. 

SMK, eigenaar van de Barometer Duurzame Bloemist, ontwikkelt samen met producenten, de overheid en consumenten- en milieuorganisaties milieueisen per productgroep. De Milieukeurcriteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van het product of de dienst. Van grondstoffen, energie- en watergebruik, tot schadelijke stoffen, verpakking en afval. 

Certificaat

Met een Milieukeurcertificaat wordt voldaan aan de duurzaamheidsdoelstellingen van overheidsregelingen. SMK certificeert niet zelf. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren of wordt voldaan aan de criteria. Per productgroep heeft SMK met certificatie-instellingen een licentie gesloten. 

De verkrijgbaarheid van Milieukeurproducten is echter beperkt. Slechts enkele kwekers in Nederland hebben een Milieukeur-certificaat. Dit geldt met name voor plantenkwekers. In vergelijking is het Europese EKO label daarentegen wel strenger.