Zakelijk bloemist Florapro® behaalt Goud

De Noord-Hollandse bloemist Florapro® voert sinds vrijdag 12 juni 2015 officieel status Goud. "Eindelijk hebben we hem binnen", aldus mede-eigenaar Ruud Steur. In een kleine anderhalf jaar is het Florapro® gelukt deze status te verwerven. Dit betekent dat minimaal 50 procent van de bloemen duurzaam zijn ingekocht en het keurmerk MPS-A of EKO dragen. 

Trots geeft Steur aan dat ze (nog steeds) de duurzaamste bloemist boven het Noordzeekanaal zijn. "Dit is de hoogste staat van duurzaamheid binnen onze sector. Een door de overheid erkend accreditatiesysteem dat volledig past in de missie, visie en strategie van ons bedrijf", aldus de ondernemer met een bezorggebied in de regio Alkmaar, Heerhugowaard, West-Friesland en Koggenland.

Deze certificering erkent dat een bloemist zich aan bepaalde richtlijnen houdt. "We vinden het belangrijk dat wij als bedrijf gecertificeerd zijn. Niet alleen voor onszelf, vooral voor de klant. Er bestaan veel bloemisten die zeggen dat zij biologische bloemen verkopen, terwijl ze die nauwelijks in huis hebben, laat staan administreren. Met het certificaat Barometer Duurzame Bloemist, status Goud, laten wij zien dat ons assortiment voor 50 procent aantoonbaar ecologisch of MPS-A duurzaam is gecertificeerd ", vertelt Ruud over Florapro®. Een bedrijf dat ook lid is van MVO Nederland, Stichting de Waaier en Stichting Duurzaam Ondernemen in Noordwest-Holland.

"Onze doelstelling was eind 2015 status Goud te hebben, die doelstelling hebben we dus gehaald! Het is nog niet haalbaar voor 100 procent biologisch geteelde bloemen in te kopen. Voor een constant en gevarieerd assortiment zijn andere bloemen nodig. De gecertificeerde bloemisten worden echter onafhankelijk getoetst door het internationale Société Générale de Surveillance (SGS). Alle inkoop is bij ons dus volledig administratief vastgelegd en wordt gecontroleerd door een onafhankelijk bureau", aldus Steur, die veelal verantwoordelijk is voor de administratie en het relatiebeheer.

Duurzaam bezorgen

De Barometer Duurzame Bloemist hanteert nog meer criteria voor een duurzame bedrijfsvoering, onder andere op het gebied van energieverbruik, afvalscheiding en omgang met de medewerkers. De eigenaren kozen daardoor om elektrisch te gaan bezorgen. Florapro® is hiermee ook de eerste bloemist in Nederland die milieuvriendelijk bezorgd.

"In het totaalproduct willen wij zo eerlijk en duurzaam mogelijk zijn. Een natuurproduct, zoals wij die leveren, bestaat uit meer dan bloemen en planten. De bezorging maakt ook onderdeel uit en daarom hebben we gekozen voor twee, 100 procent elektrische bedrijfswagens", aldus compagnon en meesterbinder Jan Pieter, die de bloemisten aanstuurt en veelal de bloemenabonnementen bij bedrijven verzorgd.

BloemenboxX

Vorig jaar ontwikkelde Florapro® in samenwerking met FloraNL tevens de duurzame BloemenboxX. De BloemenboxX is ontwikkeld met karton gemaakt van hout uit verantwoord beheerde bossen en touw van het ecologisch, onbewerkte product hennep. Steur: "Hierdoor wordt het milieu minder belast. Daarbij is het product vervaardigd door medewerkers die een verstandelijke en meervoudige beperking hebben. Ook nemen wij de BloemenboxX compleet met emmertje terug en krijgt u € 1.00 retour, zodat wij de box kunnen hergebruiken of kunnen afvoeren op verantwoorde wijze. Zo kan iedereen bijdragen aan een betere wereld."