Zilveren certificaat voor Maldens bloemenhuis

Bloemenhuis J.B. Gommers uit het Gelderse Malden behoort voortaan tot de groep bloemisten met het certificaat de Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaar Jan Bernard kreeg afgelopen week de kwalificatie zilver toebedeeld.

 

Hij kwam uit op een totaal van 43 procent duurzaam ingekochte bloemen. Daarmee voldeed de Gelderse bloemist ruimschoots aan de gestelde norm voor een zilveren status. 

 

Toch was het nog een hele kluif om het certificaat te behalen, bekent Gommers. ,,Ik was al langer bezig met duurzaamheid, bijvoorbeeld door energie te besparen en bloemen van MPS-A of B kwaliteit in te kopen op de veiling in Aalsmeer. Het afgelopen jaar heb ik me wekelijks heel wat uurtjes beziggehouden met het administratieve gedeelte”, waarmee hij doelt op het documenteren van zijn duurzame investeringen.

 

,,Zonder certificaat kun je als bloemist binnen 5 à 10 jaar de deuren sluiten”

 

En dan te bedenken dat Gommers in eerste instantie niet bepaald enthousiast was om zich te certificeren. ,,Ik vond het eigenlijk onzin, omdat het een behoorlijke investering is. Dit was voor mij lange tijd reden om het niet te doen.” Toen zijn zakelijke afnemers hem steeds vaker vroegen naar een certificaat, ging hij overstag. Gommers is er dan ook van overtuigd dat duurzaamheid de toekomst heeft. ,,Zonder certificaat kun je als bloemist binnen 5 à 10 jaar de deuren sluiten.”

 

Familiebedrijf

Bloemenhuis J.B. Gommers is het schoolvoorbeeld van een klassiek familiebedrijf dat bleef vernieuwen. ,,Mijn opa begon ooit met het kweken van hortensia's, waarna mijn vader en oom overgingen op kamerplanten'', vertelt Gommers met gepaste trots. ,,Mijn moeder was de eerste die in de bloemen ging en een winkeltje aan huis begon.”

Ook Jan Bernard ging verder in de bloemen en bouwde het bedrijf uit tot een goed lopende onderneming met veel klanten in het lokale bedrijfsleven. ,,Vooral het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen is een grote afnemer.'' Inwoners van Malden en omliggende dorpen weten het authentieke bloemenhuis echter nog altijd goed te vinden. Gommers: ,,We verkopen van alles, van bruidsboeketten tot rouwstukken.''
 

Duurzame regio

Bloemenhuis Gommers is niet de eerste bloemist in de regio met het certificaat Barometer Duurzame Bloemist. Eerder gingen Flowers Insight en Krayenhoff Bloemsierkunst – beide gevestigd in Nijmegen – hem al voor. J.B. Gommers is de negende bloemist in de provincie Gelderland met een certificaat.

 

Door Hugo Huijbers