Barometer Duurzame Bloemist

De Barometer Duurzame Bloemist is een onafhankelijke en officiële certificering waarmee de bloemist aantoont dat het assortiment bloemen en planten én de bedrijfsvoering in de winkel duurzamer zijn. De Barometer is eigendom van SMK, en wordt door deze stichting beheerd.

Maatstaven duurzaam

Bloemisten die gecertificeerd duurzaam zijn via de Barometer Duurzame Bloemist, worden zogezegd langs een groene meetlat gelegd. Op basis van een percentage duurzaam ingekochte bloemen en planten en de te behalen punten wordt bepaald welk niveau de bloemist heeft. Heeft de bloemisterij daarmee het bronzen, zilveren of gouden niveau?

Inkoop bloemen 

Een Barometer-bloemist koopt op verantwoordere wijze bloemen en planten in. De bloemist let bij de groothandel of veiling op, dat hij/zij bloemen en planten koopt met de keurmerken MPS-A(+), On the way to PlanetProof (voorheen Milieukeur), Biologisch/EKO en Florverde Sustainable Flowers, maar ook de meer social verantwoorde keurmerken Max Havelaar/Fair Trade en Kenya Flower Council Silver + Gold Standard, EHPEA Silver + Gold Level.

Dit zijn verschillende duurzame keurmerken, waarbij de maatregelen voor medewerkers en de maatschappij aantoonbaar zijn. Het is een vereiste dat gecertificeerde bloemisten een minimaal percentage van deze keurmerken inkopen binnen de Barometer Duurzame Bloemist. Per niveau brons, zilver of goud verschillen de inkooppercentages.

Koop duurzaam boeket

Maatregelen

Aan bloemisten die zich certificeren voor de Barometer wordt een aantal eisen gesteld. Bijvoorbeeld het gebruik van groene stroom en een correcte omgang met de medewerkers. Daarnaast kiezen bloemisten zelf extra maatregelen voor een duurzamere bedrijfsvoering, waarmee zij extra punten kunnen scoren.

Minimale eisen duurzame bloemist

Bloemisten die zich certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist zijn verplicht zich aan minimale eisen te houden. Deze luiden als volgt:

  • Gebruik van (enkel) chloorvrij papier;
  • Bij gebruik van kunststof hoezen/folies: alleen polypropyleen (polypropeen kan eenvoudig gerecycleerd worden);
  • Afvalscheiding;
  • Opstellen Plan van Aanpak voor vermindering energieverbruik;
  • Kwartaalregistratie van verbruik elektra, gas en water;
  • Gebruik van (enkel) groene stroom;
  • Geen gebruik van wax, glitters, lak op verse producten (behalve op takken en asparagus);
  • Geen gebruik van chloorhoudende reinigingsmiddelen;
  • Werknemers worden minimaal conform CAO behandeld.
  • Daarnaast kopen gecertificeerd duurzame bloemisten geen kunstmatig geverfde bloemen in.

Naast de verplichte voorwaarden kunnen bloemisten extra maatregelen treffen op het gebied van MVO, om zo extra punten behalen. Aan de hand van de hoeveelheid ingekochte bloemen, planten en het snijgroen en de ondernomen maatregelen binnen de bedrijfsvoering wordt het niveau bepaald van de bloemist.