Bloemsierkunst Ad. Hosman heeft meeste duurzame bloemen in huis

De exclusieve bloemenzaak Ad. Hosman in Utrecht haalde vorige week de certificering Barometer Duurzame Bloemist met de status goud. De bloemist heeft met 82,7 procent duurzaam ingekochte bloemen het hoogste percentage in Nederland.

Dertig jaar duurzaam ondernemen staan eindelijk zwart op wit voor speciaalzaak Bloemsierkunst Ad. Hosman. ,,Het bedrijf is altijd bezig geweest met duurzaamheid. Zover dit natuurlijk mogelijk was", aldus eigenaar Dennis van de Riet.

,,Ik vind dat een bloemist deze verplichting heeft. We zijn bezig met een van de mooiste dingen van de natuur, met een waanzinnig product. Naast het nemen van verantwoording voor het milieu, moeten mensen die bloemen kweken in lagelonenlanden toch ook een goed salaris krijgen?" 

Inkoop

Bij gecertificeerd duurzame bloemisten is alle inkoop volledig administratief vastgelegd. Een barometer bloemist heeft daardoor gegarandeerd een percentage duurzame bloemen in huis. De verantwoord ingekochte bloemen hebben de keurmerken MPS-A(+), EKO , Max Havelaar en FFP. Deze bloemen hebben een minimale milieubelasting en zijn - mits deze uit ontwikkelingslanden komen - onder betere arbeidsomstandigheden gekweekt. 

,,Ik geloof echt dat verduurzamen werkt, maar je moet wel duidelijk met je product bezig zijn. Je moet kunnen vertellen waar bloemen precies vandaan komen. Hoe ze zijn gekweekt. We zijn volledig transparant daar mee bezig", aldus Van de Riet.

MVO

Jaarlijks worden Barometer bloemisten gecontroleerd door het internationale en onafhankelijke bureau Société Générale de Surveillance (SGS).  Naast duurzame inkoop, gelden normen op het gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), zoals zuinig energieverbruik, afvalscheiding en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

De speciaalzaak certificeerde binnen driekwart jaar met hulp van het bloemistencollectief FloraNL. Van de Riet: ,,Ik wist zeker dat we voldeden, maar ik zag op tegen administratieve werk. Dit kon ik zo uit handen geven. Tien jaar geleden vroegen bewoners al bij de winkeliersvereniging of aangesloten winkels bijvoorbeeld aan LED-verlichting dachten. Bovendien worden de eisen bij de overheid steeds strenger. Ik sluit mij daar graag bij aan."

Bekijk alle gecertificeerd duurzame bloemisten op de kaart